Positief Gezond

De Heulenaar - Praktijk voor alternatieve geneeskunde

Vergoeding meestal via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Chronische pijn en water en zout…………

Pijn is vaak slechts een signaal dat je lichaam water nodig heeft.

F. Batmanghelidj M.D.

Dr. Batmanghelidj, arts en onderzoeker, kwam na jarenlang onderzoek tot de verrassende ontdekking dat alle symptomen, van welke bekende ziekte dan ook, veroorzaakt kunnen worden door chronische dehydratatie.

Research richt zich vaak op het ontwikkelen van middelen die klachten onderdrukken en niet op het zoeken naar de oorzaak van deze klachten. Om pijn te verlichten is er door de jaren heen een scala aan pijnstillers ontwikkeld welke op grote schaal door artsen worden voorgeschreven of over de counter worden verkocht. Bovendien gaat men er vanuit, omdat deze pijnen op verschillende plaatsen in het lichaam optreden, dat we met verschillende ziekten te maken hebben.

Wereldwijd lijden honderden miljoenen mensen chronisch pijn, vaak zo ernstig dat deze mensen niet meer in staat zijn om een normaal leven te leiden. Alleen daarom al is het de moeite waard om in overweging te nemen dat dehydratatie de grote gemene deler is bij pijn, en om het water-en-zout-protocol in je leven te integreren.

Voorbeelden van pijn door dehydratatie zijn volgens dr. Batmanghelid:

Zijn door onderzoek onderbouwde stelling is, dat locale of regionale uitdroging de reden is dat er pijn gegenereerd wordt op verschillende locaties van het lichaam. Histamine komt vrij in de weefsels om de distributie van water verder te beperken, en daarom worden afvalstoffen, de bijproducten van de celstofwisseling, niet meer weggespoeld. Zenuweinden registreren de toegenomen toxiciteit in de weefsels en slaan alarm, zodat de persoon gedwongen wordt rustiger aan te doen, opdat er minder toxische afvalstoffen in de weefsels gedumpt worden en verdere schade te beperken. Dit verklaart de verminderde beweeglijkheid (functio leasa) in pijnlijke gebieden.

De pijn houdt aan zolang er een watertekort in de weefsels en de zenuwcellen van het lichaam bestaat.

Voorbeeld; als in de hartspier een tekort aan water optreedt en deze bij fysieke inspanning sneller moet gaan kloppen dan wordt er pijn gegenereerd. De meest gevreesde lichamelijke pijn, het onheilspellende signaal dat een hartaanval en een mogelijke dood aankondigt, wordt,  is volgens de dokter slechts een schreeuw om water. Volgens hem wordt ook de vorming van plaque in de aderen veroorzaakt door dehydratatie.

Volgens Dr. Batmanghelidj heeft water bij de behandeling van pijn eigenschappen die de eigenschappen van welke pijnmedicatie dan ook veruit overtreffen. Hij zegt dan ook: "Zonder voldoende water zullen er delen van je lichaam niet van voldoende water worden voorzien en treedt het droogtemanagementsysteem van het lichaam in werking. Dit door histamine gereguleerde systeem zorgt ervoor dat het lichaam op de spaarstand gaat met betrekking tot de waterdistributie. Histamine veroorzaakt pijn in de pijnsensoren en zenuweinden van het lichaam. Dat is de reden waarom uitdroging pijn veroorzaakt.”
Pijnmedicatie legt het alarmsysteem van het lichaam stil maar corrigeert niet de oorzaak. Het drinken van een paar glazen koel helder water stopt de pijnproductie en voorkomt verdere schade aan het lichaam. Zelf ga ik er overigens vanuit dat het ook nodig is om te bewegen om te zorgen dat het vocht in de weefsels terechtkomt en niet onmiddellijk via de urine afgevoerd wordt.

Op basis van zijn onderzoek kent Dr. Batmanghelidj o.m. de volgende eigenschappen aan water toe:

Batmanghelidj, F.; "A New and Natural Method of Treatment of Peptic Ulcer Disease;" J. Clin. Gastroenterology 5: 203-205, 1983

Batmanghelidj, F.; "Pain: A Need for Paradigm Change;" Anticancer Research, vol. 7, No.5B, PP 971-990, Sept.-Oct. 1987 - Guest Lecture - the International Workshop, New Perspectives in Cancer Research, 15-18 October 1987, Greece.

Batmanghelidj, F.; "Neurotransmitter Histamine: An Alternative View Point;" 3rd Interscience World Conference on Inflammation, Antirheumatics, Analgesics, Immunomodulators; Monte-Carlo, March15-18, 1989, In Win 89, page 37, Book of Abstracts - invited presentation.

Dr. Mercola Interviews Dr. Pollack

"Ieder functie in het lichaam wordt gereguleerd door, en is afhankelijk van de aanvoer van…….. water. Water is nodig om vitale elementen als zuurstof, hormonen, neurotransmitters, naar alle delen van het lichaam te transporteren. Ook afvalstoffen die in het lichaam ontstaan bij de celstofwisseling gebruiken water als oplos- en transportmiddel en worden via dit medium afgevoerd."

Tip: drink geen water tijdens de maaltijd, het verdunt het maagzuur en geeft problemen bij de spijsvertering. Drink tot een half uur voor de maaltijd of minstens 1,5 uur na de maaltijd. Tussen maaltijden horen overigens minstens 4-5 uur te zitten om het lichaam de kans te geven de voedselbrij om te zetten in bouw- en brandstoffen.

Dr. Batmanghelidj benadrukt dat je, naast zo'n liter of 2 water, ook iedere dag wat keltisch, of himalaya zout moet innemen om de waterbalans in het lichaam te behouden en de gezondheid te bevorderen. In tegenstelling tot tafelzout, dat slechts 2 mineralen bevat, chloride en natrium, bevat keltisch zout 82 mineralen. Keltisch zout heeft vele gezondsheidsvoordelen, het zorgt er ondermeer voor dat niet alleen water, maar ook glucose in de cellen terecht komen.

Dr. Batmanghelidj staat niet alleen in zijn overtuiging dat water en zout onmisbaar zijn om een goede gezondheid te verkrijgen en te behouden.

De Fransman Rene Quinton, arts, bioloog, biochemicus en fysioloog, toonde met zijn onderzoeken in de vorige eeuw aan dat zeewater voor 98% identiek is aan bloed. Hij verbeterde de gezondheid d.m.v. injecties met zeewater. Zeewater bevat 92 mineralen, keltisch zout bevat 82 mineralen, dat komt niet alleen dicht in de buurt van de samenstelling van zeewater, maar ook van de samenstelling van de vloeistoffen in het lichaam. Dit doet ook denken aan de Schϋssler zoutentherapie van dr. Schϋssler en de theorie van dr. G.W. Carey, zij stellen dat de chemie van het bloed de gezondheid bepaald. Alles wat deze samenstelling verstoord houdt een gezondheidsrisico in.

Op basis van zijn onderzoek kent Dr. Batmanghelidj o.m. de volgende eigenschappen aan (keltisch) zout toe:


De beste manier om keltisch zout in te nemen is door een of twee zoutkristallen (gedroogd keltisch zout) in je mond op te laten lossen zodat de mineralen door het mondslijmvlies worden opgenomen (keltisch zout bevat bijvoorbeeld alleen al drie vormen van magnesium) en vervolgens een groot glas water te drinken. Het zout helpt dan het water in de cellen te brengen i.p.v. dat het direct weer uit het lichaam verdwijnt of naar je enkels zakt. Doe dit minstens 3 - 5 keer per dag. Het brein bestaat bijvoorbeeld voor 85% uit water. Als je vaak hoofdpijn hebt kan dit een teken zijn dat je hersenen gedehydrateerd zijn.

Tip: Het brein is elektrisch, water is een geleider. Als je hersenen voldoende water bevatten werken ze veel sneller dan wanneer dit niet het geval is!