Positief Gezond

De Heulenaar - Praktijk voor alternatieve geneeskunde

Vergoeding meestal via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Ben je  op zoek naar een masseur of massagetherapeut en fasciaal lichaamswerker in omgeving Den Haag? Je vindt praktijk de Heulenaar op de rand van Den Haag en het Westland, nabij Escamp, Wateringse Veld en de Uithof. Als je aanvullend verzekerd bent bij je zorgverzekeraar wordt de behandeling vaak vergoed.

Fasciale therapie of fascietherapie is werken met de fascie van het lichaam.

Fascia is het weefsel dat alle spieren en organen omhult en alles in het lichaam met elkaar verbindt, het omhult onze hersenen, ons ruggenmerg, onze organen en onze spieren.
In de loop van ons leven zullen meer en meer restricties zich inbedden in de fascia waardoor men korter en stijver wordt.
Men denkt bij pijn vaak aan beknelde zenuwen, maar pijn wordt veel vaker vanuit restricties in de fascia gegenereerd.

Met fascietherapie wordt de fascia zodanig bewerkt dat er structurele veranderingen in optreden en de fascia weer soepel wordt.
Het lichaam is dan weer in staat om een goede houding aan te nemen. Emoties kunnen losgelaten worden, pijn en oud zeer verdwijnen, men gaat weer lekker in zijn vel zitten en kan makkelijker bewegen.

Er bestaan verschillende stromingen m.b.t. tot fasciaal werk t.w.:

Fasciaal werk werd aan het begin van de 19de eeuw ontwikkeld door mensen als Reich, Lowen, Rolf en Feldenkrais. Deze mensen ontdekten dat bij veel mensen de lichaamsfascia dik en stug was geworden waardoor het moeilijk werd te bewegen en een goede houding aan te nemen. Ieder van hen bracht eigen inzichten en behandelwijzen.

Een soepele fascia leidt tot een optimale staat van gezondheid en welzijn, dit is de normale en natuurlijke toestand van het lichaam!

Structureel fasciaal werk:

Deze methode werd ontwikkeld door Ida Rolf Ph.D. Dr. Rolf ging er vanuit dat de belangrijkste reden voor het verdikken van de fascia het verkeerd in de zwaartekracht staan is. D.m.v. deze methode, die gebruik maakt van diepe weefselmassage en bewegingsoefeningen, worden restricties in het bindweefsel afgebroken waardoor het weer mogelijk wordt om het lichaam goed uit te lijnen en chronische spanning en stress te ontladen.

Ida Rolf gaf zelf de naam Structurele Integratie aan haar werk. De meeste mensen noemen deze vorm van lichaamswerk echter Rolfing.
Alle vormen van structureel lichaamswerk, zoals bijvoorbeeld Myoskeletal Alignment die naderhand zijn ontwikkeld zijn afgeleid van Rolfing.


Emotioneel fasciaal werk:

Ook wel Reichiaans lichaamswerk genoemd, werd ontwikkeld door Wilhelm Reich M.D., psychiater, seksuoloog en psychoanalyticus. Leerling en protege van Sigmund Freud. Reich ging er vanuit dat het onderdrukken van emoties de belangrijkste oorzaak is voor het stugger en dikker worden van de fascia en dat veel van onze psychologische hang-ups verankerd komen te liggen in deze fysieke structuren.
Door de restricties in de fascia treedt stagnatie op in de circulatie van niet alleen bloed en lymfe, maar ook van energie en met name de emoties (emotie betekent energie in beweging). Door het uitvoeren van bepaalde oefeningen kunnen de in de weefsels opgeslagen emoties losgelaten worden, waardoor mensen een andere kijk op het leven krijgen.

Alle vormen van emotioneel lichaamswerk die naderhand zijn ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld Bio-energetica, en TRE, zijn afgeleid van het werk van Alexander Lowen en Wilhelm Reich.

Hoe je ook tegen het ontstaan van deze restricties aankijkt, de ervaring leert dat door het manipuleren van de fascia het niet alleen mogelijk wordt een goede houding aan te nemen en een grotere bewegingsvrijheid te verkrijgen waardoor chronische pijn vermindert of verdwijnt maar dat mensen tevens vrijer en gelukkiger worden.

Fasciaal lichaamswerk veroorzaakt soms ontgiftingsverschijnselen. Dit om de eenvoudige reden dat de behandelde fascia alle toxines en de stress die hierin opgeslagen is loslaat. Wanneer het fasciale netwerk begint te ontspannen en soepeler wordt, wordt de circulatie hierin gestimuleerd. Afvalstoffen en oud zeer die erin opgesloten zaten worden losgelaten en afgevoerd. Dit voelt niet altijd meteen als een goede zaak, er kunnen griepachtige verschijnselen als hoofdpijn of spierpijn optreden, ook kunnen oude, half vergeten, emoties naar de oppervlakte komen. Nadat deze verschijnselen zijn verdwenen voel je je echter als herboren! Alles wat je blokkeerde en dat je verhinderde optimaal te functioneren is verdwenen.

Je kunt het ontgiftingsproces ondersteunen door veel water te drinken, water is van essentieel belang voor een gezonde soepele fascia, minstens 4-6 glazen per dag. Neem rust, breng iedere dag wat tijd in een natuurlijke omgeving door, maak een bos- of strandwandeling of neem de tijd om te mediteren.