Positief Gezond

De Heulenaar - Praktijk voor alternatieve geneeskunde

Vergoeding meestal via aanvullende verzekering - Hierop is de eigen bijdrage niet van toepassing - Verwijskaart niet nodig

Gratis telefonisch consult
18.00-18:30
0174-295970 (ma/di/do)


Online reserveren mogelijk

Biologische oorzaken van depressie.

 

Voor iedereen zijn deze symptomen wel herkenbaar, je ziet het even niet meer zitten, je bent moe, voelt je verdrietig en je kan je nergens toe zetten, je zit in een dip. Gelukkig duren deze klachten meestal niet lang. Als je langer in die dip blijft zitten spreken we van een depressie.


Een depressie is een voortdurend aanwezige sombere stemming die langer dan twee weken duurt en niet vanzelf verdwijnt. Het is een van de meest voorkomende psychische stoornissen. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 7 mensen ooit een depressie krijgt, een depressie  onderscheidt zich van 'normale' somberheid door de aard en duur van de symptomen. Wereldwijd gaan zo'n 400 miljoen mensen gebukt onder een depressie. De ene depressie is ernstiger dan de andere, maar over het algemeen geldt dat de symptomen van een depressie toenemen naarmate de depressie langer duurt. Onderaan staan alle symptomen van depressie volgens DSM5 genoemd.


Verschillende factoren kunnen bijdragen aan een depressieve episode, zowel 'biologische' als omgevingsfactoren spelen een rol bij een depressie. Het is bekend dat zware emotionele of traumatische ervaringen uit het verleden, of emotionele verwaarlozing de kans op een depressie kunnen vergroten, maar dit is lang niet altijd het geval! Vaak wordt bij depressie gesproken van een onbalans van bepaalde chemische stofjes in de hersenen zoals bijvoorbeeld serotonine, GABA, dopamine of melatonine, of van een hormonale onbalans zoals een tekort aan progesteron of oxytocine of een oestrogeendominatie, of van een disbalans van hersenactiviteit tussen de rechter- en linker-frontale hersenschors. Als natuurgeneeskundige vraag ik me dan af "Waarom is er die onbalans? En “Hoe weten we dat er een onbalans is in die chemische stofjes? Er heeft geen enkel onderzoek plaatsgevonden dat dat aantoont.”  


Natuurgeneeskunde is een integrale geneeswijze die zich richt op het zelfgenezend vermogen van lichaam en geest. Als natuurgeneeskundig therapeut heb je de beschikking over een grote waaier aan natuurgerichte therapieën, die allen tot doel hebben het zelfgenezend vermogen van het bodymind te activeren en te ondersteunen. Deze therapieën worden ingezet om de mens op fysiek, mentaal en energetisch niveau in staat te brengen zichzelf te genezen. Het bodymind-complex zal tot op hoge leeftijd trachten zichzelf te herstellen en zal daar ook in slagen indien de juiste voorwaarden daarvoor aanwezig zijn. In dit artikel wil ik een aantal van deze biologische oorzaken bespreken.


Symptomen van depressie volgens DSM5:Gedragsmatige (door de omgeving waarneembare) symptomen:


De belangrijkste biologische oorzaken van depressie op een rij!


Teveel highs en teveel lows: Een high ontstaat als het bloedsuiker sterk stijgt en wordt onmiddelijk gevolgd door een low, een sterke daling van het bloedsuiker. Een high duurt in de regel kort de daarop volgende low duurt helaas lang.Tekorten:Excessen:Intoxicaties: Opvallend is dat bijna alle zaken die de bloedsuikerspiegel sterk doen stijgen giftig zijn.
Wat kun je zelf doen als je merkt dat je depressief bent:


8 leefregels voor een gezond en gelukkig leven:Lifestyle:Hormonale onbalans:Mind


Indien alle biologische oorzaken geelimineerd zijn en je bent nog steeds depressief, dan wordt het tijd om de frontale schors in te schakelen, hier zetelen ons:Aromatherapie Ook aromatherapie kan ondersteuning geven in tijden van crisis.Ayurveda:


Adaptogen zijn kruiden die zorgen voor meer balans in het lichaam, onder andere door de stressrespons van het lichaam te verminderen. Ze brengen het lichaam meer in balans door ervoor te zorgen, dat er in stresssituaties weer rust komt in je lichaam. Of om bij vermoeidheid te zorgen voor meer energie. Vanuit de Ayurveda zijn twee krachtige adaptogenen bekend die ingezet kunnen worden bij depressie t.w.:Ook belangrijk om te weten:


Over dit onderwerp maakte ik een presentatie op 16-11-2018